Dion Graus

Dion Graus

Dion Jean Gilbert Graus is een Nederlandse politicus. Op 19 maart 1967 is hij geboren in het Limburgse Heerlen. De Limburger staat bekend om zijn lange carrière in de politiek, zijn krullende lokken en zijn inzet voor het welzijn van dieren. 

Dion Graus in de politiek

Op 30 november 2006 begon Graus zijn politieke loopbaan toen hij lid werd van de Tweede Kamer voor de Partij voor de Vrijheid, geleid door Geert Wilders. Als Kamerlid richt Dion Graus zich voornamelijk op dierenrechten en -welzijn. In de loop van de jaren heeft hij verschillende initiatieven genomen om de positie van de dieren in Nederland te verbeteren. Ook heeft hij zich ingezet voor een strengere wetgeving tegen dierenmishandeling en -verwaarlozing. Dion Graus is onder andere verantwoordelijk geweest voor de invoering van dierenalarmnummer 144! 

Dion Graus’ leven voor de PVV

Ook voordat Graus de politiek inging, zette hij zich in voor dierenwelzijn. Zo heeft hij van 1997 tot 1998 gewerkt bij een diergeneesmiddelenbedrijf, waar hij de rol van dierenartsenbezoeker vervulde. Van 1999 tot 2002 werkte Graus als verkoopmanager bij een leverancier van geneesmiddelen voor gezelschapsdieren. Van 2002 tot 2004 ontwikkelde Dion als freelancer het dierenprogramma Beesten met Dion voor de zender TV Limburg. 

Dion Graus wordt beschuldigd

Ondanks dat PVV’er Dion Graus zijn politieke rol en invloed voor veel goede dingen gebruikt, is hij aan het begin van zijn carrière in opspraak gekomen. Dit kwam door de aangiften uit 2003 wegens mishandeling van zijn voormalige, hoogzwangere vrouw en bedreiging van zijn toenmalige schoonvader. Meer dan een decennia later werd bekend dat Graus door een andere ex-vrouw werd beschuldigd van bedreiging en dwang tot seks met andere mannen. In 2021 kwam een fractiemedewerker van de PVV naar buiten met beschuldigingen dat zij was misbruikt door Graus. Geen van deze zaken zijn echter vervolgd. 

Fan of criticus

Dion Graus is een onconventioneel figuur in de Tweede Kamer en staat bekend om zijn controversiële en directe uitspraken. Zo strijdt hij naar eigen zeggen “tegen het onfatsoen en de hufterigheid die momenteel in Nederland heersen”. Dit soort uitspraken trekt zowel critici als bewonderaars aan. Graus heeft sinds de start van zijn politieke carrière meerdere verkiezingen gewonnen en is verschillende keren herkozen als Kamerlid voor de PVV. Hij doet dus iets goed!

De politicus uit Heerlen wordt in Nederland zowel omstreden als bewonderd, maar zijn inzet voor het dierenwelzijn heeft een blijvende impact gehad op de Nederlandse politiek en samenleving.